Detox tijd!

02 November 2013

Mijn verjaardag is voorbij, weer een jaartje ouder, 24 jaar... Tijd om fris en fruitig te beginnen! Tijd voor een zogeheten detoxkuur! Fijn dat jullie met mee doen!

Wat gaan we doen? Minstens 1 week (we gaan voor langer natuurlijk) detoxen – het lichaam ontgiften. De basis van deze ‘kuur’ komt uit het boek van Jacqeuline van Lieshout – In 28 dagen van giftbelt naar tempel.

Wat mogen we niet? Zuivel van de koe, gluten, vlees, suiker en keukenzout, toevoegingen (pakjes, E-nummers e.d.), cafeïne (koffie), alcohol, witte rijst, aardappelen zonder schil, pasta.

Wat mogen we wel :) Groenten, kruiden, fruit, noten, pitten en zaden, kiemen, linzen, aardappelen met schil, bonen, zuivel van de schaap en/of de geit, ronde – en zilvervliesrijst, quinoa, vis, eieren, kruidenthee, honing, agavestroop.

file

Voor de eerste week van mijn detoxkuur heb ik een voedingsschema gemaakt. Deze wil ik graag met jullie delen!

Elke ochtend start ik met hetzelfde:

  • Citroensap met lauwwater
  • Glas water
  • Geitenyoghurt met honing
  • Groentensapje: 3 handen spinazie, 2 ongekookte rode bieten , 4 granny Smith appels, duimpje gember, 2 stengels bleekselderij, citroen, 1 komkommer.

Heb je geen sapcentrifuge? Je kunt ook kies voor verse sap (biologisch) of een extra kop thee of veel water.

Rond 10:00 uur twee stukken fruit, dit wisselt per dag welk fruit ik kies.

Lunch:

Salade van gemengde sla, tomaatjes, komkommer, avocado, paprika, pijnboompitjes. Met een sladressing van honing, (balsamico)azijn en bruchetta kruiden of peper en zout. Dit is mijn basissalade. Ik voeg iedere dag nog iets extra’s toe.

  • Maandag: ei
  • Dinsdag: tonijn
  • Woensdag: geitenkaas
  • Donderdag: zalm
  • Vrijdag: ei
  • Zaterdag: tonijn
  • Zondag: geitenkaas

Snack (16:00 uur):

  • Maandag: zoute haring met ui
  • Dinsdag: rijstwafel met zelfgemaakte pesto en tomaat
  • Woensdag: rijstwafel met geitenkaas en komkommer
  • Donderdag: Komkommerplakjes met tomatentapenade
  • Vrijdag: rijstwafel met zelfgemaakte pesto en tomaat
  • Zaterdag: geitenyoghurt met vers fruit
  • Zondag: stukjes paprika, komkommer en olijven.

Diner:

  • Maandag: krieltjes in schil, broccoli en zalmfilet.
  • Dinsdag: quinoasalade met tonijn, feta, komkommer, pijnboompitjes en rode ui
  • Woensdag: spinaziesalade met wortel, rode ui, komkommer, cherrytomaatjes en geitenkaas.
  • Donderdag: verse tomatensoep.
  • Vrijdag: aubergine met geitenkaas uit de oven.
  • Zaterdag: Boekweitpannenkoeken belegd met agavestroop of honing.
  • Zondag: Boekweitpannenkoek (wrap) gevuld met groenten.

Na 20:00 uur ook nog trek? Snijd voor jezelf wat paprika en/of komkommer plakjes. Of neem nog een lekkere rijstwafel met (zelfgemaakte) pesto!

Drinken: gedurende je hele detoxperiode mag je water, kruidenthee en verse sappen.

Voor het slapen gaan een eetlepel psylliumvezels mengen met water, dit is een ondersteuning voor je darmen, ze blijven dan aan het werk... Alle ingrediënten kun je in een (biologische) supermarkt of bij een natuurvoedingswinkel kopen.

Recepten (op basis van 2 personen):

Verse tomatensoep: Snijd een rode ui, een knoflook en zes tomaten in blokjes. Verwarm een scheut olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook. Voeg vervolgens de tomaten toe. Kook ondertussen water in de waterkoker en voeg dit na 5 minuten toe. Voeg peper & (himalaya/zee)zout, Italiaanse kruiden (welke je maar in huis hebt)en een eetlepel (zelfgemaakte) pesto toe. Staafmixer erdoor, 10 minuten de soep laten staan met een laurierblaadje erin.

Aubergine met geitenkaas uit de oven: Snijd de aubergine in de lengte door. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de aubergine aan beide kanten in olijfolie, en schep vervolgens een stukje uit de aubergine, zodat je hem kunt vullen met een mix van: tomaten, knoflook, basilicum en peper & (himalaya/zee)zout. Vul de aubergine en dek het af met geitenkaas (fetakaas), besprenkel het met een klein beetje olijfolie en bak deze gedurende 45 minuten af in de oven.

Boekweitpannenkoek: 250 gram boekweitmeel, 1 (biologisch) ei, halve liter geitenmelk.

Pesto: een handje vol basilicumblaadjes (zonder steeltjes), een knoflookteen, handje pijnboompitten, handvol pecorino kaas en een scheut olijfolie in de keukenmachine.

Tomatentapenade: Een bakje halfgedroogde tomaatjes met een beetje olijfolie en kruiden fijn snijden in de keukenmachine.

Heb je verder nog vragen? Schroom niet! Mail me! @Jacqueline van Lieshout (detoxcoach) bedankt voor de inspiratie en je prachtige boeken!!

GENIET!!

Wist je dat er meer bij deze detox kuur hoort?...